ja znalazlam cos takiego o tych harmonogramach http://kamil.blazejczak.eu/publ/harmonogram.pdf ale czy to jest dobre to nie mam pojecia,bo w jakze interesujacej ksiazce pana Ziolko,autor zaklada,ze czytelnik zna te sposoby sporzadzania harmonogramow <hahaha>
ta prezentacja jest ok co mambunia1001 dała, tylko ze do tego trzeba doczytać na stronie 155 i 156 w ksiażce i wszystko staje sie jasne, mysle że to jest właśnie odpowiedz na to nurtujące pytanie, a co do RIBA to ktoś już wstawił w tym temacie odpowiedz na to pytanie, znczy zdjecia z fazamipracy architekta.Zresztą wiszą koło sali naszego prowadzcego
system SfB sklada sie z 3 tablic
-czesci budowli
-ksztalty
-zasoby
[ Dodano: 2010-02-09, 12:34 ]
ej a tak w ogole to nie bylo jakis pytan zwiazanych z tymi ISO? bo cos mi sie zdaje,ze ktos obok mnie mial...
ktos cos wie na ten temat?
tak sobie mysle czy to nie chodzi o to kodowanie i klasyfikowanie itd. tzn to niby odnosi sie do opisu robot, ale kodowac mozna chyba takze rysunki, albo moze odnosniki do nich, tak zeby dostep do nich byl bardziej przejrzysty. no i moze ze za zarzadzanie rysunkami jest odpowiedzialny architekt.. i ze trzeba pilnowac zeby nazewnictwo sie zgadzalo itd.
wkurza mnie ze na czesc z tych pytan potrafilibysmy spokojnie odpowiedziec tak po ludzku, opisowo, nie formulkami z wypunktowaniem czynnosci i zasad. i ze w praktyce byloby to mniej wiecej dobrze. a na egzaminie bedzie zle. a takie myslenie formulkami jest bez sensu bo nic z tego nie zapamietamy i tylko sie miesza wszystko.
[ Dodano: 2010-02-09, 13:47 ]
mozna to tez tak zinterpretowac ze w programach typu revit duzy projekt, tzn jego glowny rysunek, jest zapisany na serwerze i branzysci i inni maja dostep do niego i moga pracowac na jego czesciach i pozniej jak zapisuja plik to wraca on jakby do tego zrodlowego rysunku.. ale czy to jest zarzadzaniem rysunkami...
Takie bazy zaczynają wchodzić do polskich biur projektowych. Wiem z doświadczenia, bo miałam okazję na podobnym systemie pracować. Był to program mało znany (nawet nazwy nei pamiętam) do obsługi sieci w biurach architektownicznych. Działał właśnie tak- że nadpisywał się główny plik na serverze po wprowadzeniu zmian.
Teraz myślę, że w tym pytaniu mogło chodzić o to właśnie Olu o czym mówisz. Poza tym były slajdy z wysepkami i komunikacją między "działami"zajmującymi się jedną inwestycją.
_________________ Mam charakter zaczepno-obronny. Zaczepiam, a potem trzeba mnie bronić.